Upute za korištenje i natjecanje

Poučni sadržaji i vježbe

Ovaj dio Prometne Učilice služi za učenje svih najvažnijih sadržaja za što sigurnije sudjelovanje u prometu i vježbanje - provjeru naučenog na upravo pregledanom poučnom sadržaju. Pučni sadržaji dostupni su ti kao kratke prezentacije i kao video savjeti.

Kako proučiti sadržaj iz neke teme i provjeriti naučeno rješavanjem zadataka za samostalno vježbanje?

Učenje čitanjem i pregledavanjem poučnih sadržaja i video savjeta

1. Korak

Jednostavno klikni mišom na 'Poučni sadržaji i vježbe' u glavnom izborniku i klikni na željenu nastavnu cjelinu i otvorit će ti se stranica s popisom tema.

Slika 1. lista nastavnih cjelina

2. Korak

Odabirom odgovarajuće ikone otvorit će se stranica za pregled poučnih prezentacija, video savjeta ili pokretanje zadataka za vježbanje.

Slika 2. lista nastavnih tema 

3. Korak

Pregled poučnog sadržaja (prezentacije) jednostvano listaš strenicama lijevo/desno, a za pregled prezentacije na cijelom ekranu samo klikni na ikonicu na donjem desnom rubu prezentacije.

Za pregled video savjeta vezanog za odabranu temu, klikni na "Pogledaj video!", a za pokretanje vježbe i provjeru naučenog na upravo pogledanoj prezentaciji, klikni na "Vježbaj!".

Slika 3. Pregled poučnog sadržaja (preznetacije)

Samostalno vježbanje

Klikom na gumb "Vježbaj!" koji se nalazi ispod svake lekcije, pokrenuo/la si test sa zadacima iz odabrane teme. Za rješavanje testa nemaš vremensko ograničenje, a već unijete odgovore možeš mijenjati. Za prelazak na sljedeće ili povratak na prethodno pitanje koristi ikonice u donjem desnom rubu. Kada želiš završiti test klinkni na ikonicu u donjem lijevom kutu.

Slika 4. Prikaz pitanja s ponuđenim odgovorima - jedan odgovor točan

Na vježbama i ispitima na natjecanju možeš dobiti više vrsta zadataka.

Na zadatke s ponuđenim odgovorima odgovaraš klikom na jedan ili više ponuđenih odgovora koje smatraš točnima. Ako su ponuđeni odgovori definirani slikama, klikni na sliku koju smatraš točnim odgovorom. Zadaci koji imaju više točnih odgovora su posebno obilježeni.

Slika 5. Prikaz pitanja s više točnih odgovor

Zadatke za popunjavanje (upis) rješavaš tako da u prazna polja upišeš svoj odgovor. Klikni mišom u prvo prazno polje i kreni s upisom odgovora.

Pazi na pravopisna pravila (veliko i malo slovo, znakove interpunkcije,...) 

Slika 6. Prikaz pitanja sa popunjavanjem - upisom odgovora

Uparivanje - trebaš točno upariti pojmove i/ili slike s lijeve i desne strane na način da pojmove na desnoj strani mišom "odvučeš" (drag and drop) na ispravnu poziciju.

Slika 7. Prikaz pitanja - uparivanje

Redoslijed - složi pojmove ispravnim redoslijedom povlačeći ih mišom na ispravnu poziciju. Npr. posloži točan redoslijed radnji sigurnog uključivanja u promet.

Slika 8. Prikaz pitanja - redoslijed

Grupiranje - zadane pojmove smjesti u odgovarajuću (točnu) grupu. Klikni mišom na ponuđeni pojam i odvuci ga i odgovarajuće polje.

Slika 9. Prikaz pitanja - grupiranje

Pitanja koja sadrže video (npr. simulacija prometne situacije) - pregledaj video i klikni na jedan ili više ponuđenih odgovora koje smatraš točnim.

Slika 10. Prikaz video pitanja

Pregled rezultata završene vježbe

Po završetku svake vježbe imaš mogućnost pregledati svoje rezultate, što si točno, a što netočno riješio/la. Ako nisi zadovoljan/a svojim rezultatom, jednostavno ponovno pokreni test.

Klikom miša na polje s pitanjem možeš otvoriti detaljan prikaz tvojeg odgovora na svako od pitanja u završenoj vježbi te vidjeti što si točno, a što krivo odgovorio/la.

Slika 11. Pregled rezultata vježbe

Slika 12. Pregled točnih/netočnih odgovora


Državno natjecanje

Već šest godina za redom na Prometnoj Učilici održava se Državno natjecanje iz poznavanja prometnih propisa za sve učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Za najuspješnije učenike i profesore pripremili smo brojne vrijedne nagrade.

Pravila natjecanja, trenutni poredak, popis nagrada i sve druge važne informacije, pronaći ćeš na linku "Državno natjecanje" na glavnom izborniku.

I ono što je jako važno za natjecanje:

  • Za sudjelovanje na natjecanju potrebno se prijaviti te urediti i zaključati profil. Upute za prijavu možeš pogledati OVDJE
  • Nakon što zaključaš profil na izborniku "Državno Natjecanje" dobit ćeš novu opciju - "Moji ispiti i rezultati". To je mjesto otkuda se pokreću ispiti i sve ostalo što ti je potrebno za natjecanje.
  • Samo učenici s ispravnim i zaključanim podacima mogu sudjelovati na natjecanju i osvojiti nagrade.
  • Vodi računa o terminima ispita jer se ispiti ne mogu rješavati naknadno niti se mogu ponavljati.
  • Na svakom ispitu imaš priliku popraviti svoj rezultat zato nemoj propustiti neki od ispita prema terminima iz pravila!

Slika 1. Glavni izbornik - Državno natjecanje

Slika 2. Moji ispiti i rezultati

Rješavanje ispita

Klikom na gumb "Riješi ispit!" pokreće se ispit. Ispit se sastoji od 15 pitanja, a rješavanje je ograničeno na 15 minuta. Odgovore na pitanja koja si preskočio ili već odgovorio možeš mijenjati povratkom na ta pitanja. Za prelazak na sljedeće ili povratak na prethodno pitanje koristi ikonice "Naprijed/Natrag" na donjem desnom rubu. Kada želiš završiti ispit klinkni na ikonicu "Završi ispit" na donjem lijevom rubu.

Slika 3. Prikaz primjera ispitnog pitanja

Ispitna pitanja identična su pitanjima s vježbi, a isti je i način rješavanja pitanja.

Jeste li znali?

Prvi «moderni» cestovni semafor (crvena i zelena prometna svjetla za upravljanje prometom) postavljen je 1914. godine u Clevelandu, SAD.

Prvi prometni semafor za željeznički promet osmišljen je 1868. godine, u Engleskoj. Patentirao ga je željeznički stručnjak J.P. Knight.