O natjecanju

Osim što se na Prometnoj Učilici srednjoškolci mogu igrati, učiti i ponavljati znanje o prometnim propisima, jedan od razloga njenog sve češćeg korištenja je i veliko Državno natjecanje srednjoškolaca u poznavanju prometnih propisa.

Natjecanje se održava svake školske godine, od 2018. od početka listopada do kraja prosinca. Natjecati se mogu svi učenici srednjih škola u Hrvatskoj i pokazati svoje znanje u poznavanju prometa te osvojiti vrijedne nagrade za sebe i svoju školu.

Natjecanje se provodi u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011.-2020. godine u okviru područja djelovanja  "Promjena ponašanja sudionika u prometu", u segmentu "Edukacija u području sigurnosti prometa", s ciljem poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenje broja stradavanja djece u prometu.

Cilj natjecanja je podizanje razine prometne kulture te kontinuiranog obrazovanja učenika sadržajima primjerenim njihovom uzrastu.

Na natjecanju se vrednuje sveukupna aktivnost na Prometnoj Učilici te rezultati na ispitima koje zadaje Ministarstvo unutarnjih poslova u skladu s pravilima natjecanja

Za uspjeh u natjecanju najbolji učenici i najbolje škole osvajaju i vrijedne nagrade, diplome i pohvalnice. 

Za doprinos promicanju prometne kulture i poželjnog ponašanja u prometu učenika srednjih škola najuspješniji profesori te najuspješniji učenik također se nagrađuju vrijednim nagradama i diplomama.

SuperStar

Nakon svakog ispita na kojem osvojiš najmanje 900 bodova osvojit ćeš svoj SuperStar kod koji možeš podijeliti drugim učenicima.

Put do PlayStation®5 konzole je jednostavan jer za svako uspješno korištenje tvog koda na ispitu osvajaš bodove.

Ne obaziri se na trenutni poredak, budi kretivan i ustrajan u dijeljenju koda jer do kraja zadnjeg ispita se ne zna tko će postati SuperStar.

Što je širi i uspješniji doseg tvog dijeljenja SuperStar koda to ćeš skupiti više bodova, pa do preokreta može doći i na zadnjem ispitu.

Jeste li znali?

U posljednje vrijeme na prometnicama je zabilježena pojava takozvanih električnih bicikala. 
Pojam bicikla definiran je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama kao vozilo koje ima najmanje dva kotača i koje se pokreće isključivo snagom vozača. Kako se električni bicikli mogu uz ljudsku pokretati i snagom elektromotora, riječ je o mopedima, koje Zakon o sigurnosti prometa na cestama definira kao motorno vozilo s dva ili tri kotača čiji radni obujam benzinskog motora nije veći od 50 cm3 ili čija trajna snaga u slučaju elektromotora ne prelazi četiri kilovata i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 50 km na sat. 

Stoga svi vozači koji upravljaju električnim biciklima koji se pokreću isključivo snagom elektromotora, moraju imati važeću vozačku dozvolu AM kategorije, a vozila kojima upravljaju moraju biti registrirana i osigurana.