Europski dan bez poginulih u prometu

21.9.2021.
Dvoje smrtno stradalih na Dan bez poginulih u prometu

Europski dan bez poginulih u prometu obilježava se u sklopu Dana sigurnosti u prometu. European Day Without A Road Death ili Projekt EDWARD obilježava se već petu godinu za redom, a cilj mu je dan bez poginulih osoba u prometu. Projekt je pokrenula Europska mreža prometnih policija (ROADPOL), a podržava ga i Europska komisija.

Svi sudionici u prometu trebali bi da razmisle o rizicima, o tome kako njihovi postupci utječu na druge sudionike u prometu te da razmisle o načinima smanjivanja rizika i povećanja sigurnosti.

Projekt EDWARD može značajno doprinijeti smanjenju broja poginulih i teško ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama. U projekt se možete se uključiti potpisivanjem  prisege o poželjnom ponašanju sudionika u cestovnom prometu putem web stranice projekta ili biti dio dijaloga na društvenim mrežama preko #ProjectEDWARD. 

Na žalost, tijekom ovogodišnjeg Europskog dana bez poginulih osoba u prometu u Republici Hrvatskoj zabilježene su dvije teške prometne nesreće s poginulim osobama.

Više o ROADPOL-u

ROADPOL je nevladina organizacija, Europska mreža prometne policije, čije su članice sve države Europske unije, Norveška i Švicarska te kao promatrač Srbija. Do članstva Republike Hrvatske u EU, odnosno do 1. 7. 2013. i Hrvatska je bila u statusu promatrača, no nakon ulaska u EU, postali smo punopravni članovi. Sve države članice provode ciljane akcije tijekom cijele godine, sukladno planu i u zadano vrijeme.

Jeste li znali?

Statistički najviše prometnih nesreća je u srpnju, dan s najvećom brojem teških prometnih nesreća je subota. Najveći broj prometnih nesreća s poginulim i teže ozlijeđenim osobama događa se upravo u ljetnim mjesecima, kad je na prometnicama najveći broj vozila i sudionika u prometu.