O Prometnoj Učilici

Prometna Učilica, predstavljena još u prosincu 2007., je web aplikacija koja omogućava upoznavanje s prometnim propisima i pravilima te osnovama prometne kulture i poželjnog ponašanja u prometu.


Prometna Učilica za osnovnoškolce


Prilagođena je uzrastu djece od 1. do 8. razreda osnovne škole te obrađuje nekoliko tematskih cjelina – kretanje pješaka u prometu, vožnju bicikla u prometu, školske prometne jedinice, djecu i roditelje u prometu, opasnosti kretanja i igranja uz željezničku prugu, djeca u javnom prijevozu i školskim autobusima, štetnosti konzumacije droga i alkohola te upravljanje mopedima i motociklima; kako kroz poučne sadržaje, tako i kroz pitanja za provjeru znanja. Osim poučnih sadržaja i vježbi, učenici imaju i nekoliko igri i sadržaja zabavnog karaktera s temom prometnih propisa i ponašanje u prometu. 

Ciljevi projekta: 

 • kontinuirana edukacija djece od 1. do 8. razreda osnovnih škola u svrhu stjecanja odgovarajućeg prometnog znanja i prometne kulture te prihvaćanju temeljnih načela pravilnog ponašanja u prometu, 
 • povećanje sigurnosti prometa kod najugroženije skupine sudionika u prometu – djece, 
 • smanjenje broja stradalih u prometu. 

Osim primarne namjene, Prometna Učilica dostupna je i profesorima za prezentaciju i poduku, a kroz aplikacijska rješenja nudi mogućnost korištenja već postojeće baze pitanja. Isto tako, u svom je radu koriste i policijski službenici svih policijskih uprava te Ravnateljstva policije u organiziranju raznih preventivnih aktivnosti te pri organiziranju natjecanja iz poznavanja prometnih propisa u sklopu školskih, županijskih, državnih i drugih natjecanja.

Putem Prometne Učilice svake godine tijekom listopada i studenoga provodi se državno natjecanje osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa. 

Suradnici Prometne Učilice pripremaju i u suradnji sa djelatnicima MUP-a i osnovnim školama, provode radionice s učenicima svih uzrasta s ciljem njihove edukacije što sigurnijem sudjelovanju u prometu kao pješaka ili biciklista. 


 


Prometna Učilica za srednjoškolce i mlade vozače

Na temeljima uspješne suradnje s prethodno navedenim partnerima i ostvarenjima Prometne Učilice za osnovnoškolce, izradili smo novu web platformu namijenjenu za učenje, poučavanje i provjeru znanja sadržaja prometne kulture i prometnih propisa kod srednjoškolaca i mladih vozača.


Glavni ciljevi projekta:

 • kontinuirana edukacija srednjoškolaca u svrhu stjecanja odgovarajućeg prometnog znanja i prometne kulture te prihvaćanju temeljnih načela pravilnog ponašanja u prometu,
 • utjecaj na savjesno i odgovorno ponašanje mladih u prometu,
 • povećanje sigurnosti prometa kod ove skupine sudionika u prometu,
 • smanjenje broja stradalih u prometu. 

Specifični ciljevi projekta

Upoznati i upozoriti mlade sudionike u prometu na  „distrakcije u prometu“ koje najčešće uzrokuju prometne nesreće: 

 • prekomjerna brzina,
 • vožnja pod utjecajem alkohola i droga,
 • korištenje mobitela pri vožnji,
 • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
 • umor i upravljanje automobilima,
 • mladenačko dokazivanje i precjenjivanje vlastitih mogućnosti,
 • ponašanje u automobilima tijekom vožnje,
 • koristeći se primjerima, a prikazujući ih na web stranicama i društvenim mrežama, kao i na radionicama s mladima.

Obzirom da djeca pa i mladi uče od starijih, oponašaju svoje roditelje u svemu, pa tako i u prometu, pozivamo i roditelje da uz Prometnu Učilicu ponove svoje znanje iz poznavanja prometnih propisa, ali i da im budu primjer odgovornog ponašanja u prometu.

Ovo je tek početak rada na sadržajima za srednjoškolce i mlade vozače. Projekt će se kontinuirano unaprjeđivati i razvijati se, a sve Vas pozivamo na potporu ili suradnju kako bismo zajedno utjecali na smanjenje broja stradalih u prometu.

 

Moj telekom d.o.o.

Trg Krešimira Ćosića 11, 10000 Zagreb, OIB:39488639890, Tel: 01/3035-900, direktor: Z. Markota, Fax:01/3035-980, Iznos temeljnoga kapitala društva: 20.000,00 kn / iznos uplaćen u cijelosti, IBAN: HR4624840081105157575

 

Jeste li znali?

Najmanji udio prometnih nesreća s poginulim i teže ozlijeđenim osobama dogodio se na autocestama u iznosu od 4 % i lokalnim cestama u iznosu od 2 %