Upute za korištenje

Poučni sadržaji i vježbe

Državno natjecanje

Zabavni sadržaji

Ovaj dio Prometne Učilice služi za učenje svih najvažnijih sadržaja za što sigurnije sudjelovanje u prometu i vježbanje - provjeru naučenog na upravo pregledanom poučnom sadržaju. Pučni sadržaji dostupni su ti kao kratke prezentacije i kao video savjeti.

 

Kako proučiti sadržaj iz neke teme i provjeriti naučeno rješavanjem zadataka za samostalno vježbanje?

Učenje čitanjem i pregledavanjem poučnih sadržaja i video savjeta

1. Korak

Jednostavno dođi mišom iznad 'Poučni sadržaji i vježbe' u glavnom izborniku i klikni na željenu nastavnu cjelinu i otvorit će ti se stranica s popisom tema.

Slika 1. lista nastavnih cjelina

2. Korak

Klikni na naziv teme i otvorit će ti se stranica za pregled poučnih prezentacija, video savjeta i pokretanje zadataka za vježbanje.

Slika 2. lista nastavnih tema 

3. Korak

Pregled poučnog sadržaja (prezentacije) jednostvano listaš strenicama lijevo/desno, a za pregled prezentacije na cijelom ekranu samo klikni na ikonicu na donjem desnom rubu prezentacije.

Za pregled video savjeta vezanog za odabranu temu, klikni na "Pogledaj video!", a za porketanje vježbe i provjeru naučenog na upravo pogledanoj prezentaciji, klikni na "Vježbaj!".

Slika 3. Pregled poučnog sadržaja (preznetacije)

Samostalno vježbanje

Klikom na gumb "Vježbaj!" koji se nalazi ispod svake lekcije, pokrenuo/la si test sa zadacima iz odabrane teme. Za rješavanje testa nemaš vremensko ograničenje, a već unijete odgovore možeš mijenjati. Za prelazak na sljedeće ili povratak na prethodno pitanje koristi ikonice u donjem desnom rubu. Kada želiš završiti test klinkni na ikonicu u donjem lijevom kutu.

Slika 4. Prikaz pitanja s ponuđenim odgovorima - jedan odgovor točan

 

Na vježbama i ispitima na natjecanju možeš dobiti više vrsta zadataka.

 

Na zadatke s ponuđenim odgovorima odgovaraš klikom na jedan ili više ponuđenih odgovora koje smatraš točnima. Ako su ponuđeni odgovori definirani slikama, klikni na sliku koju smatraš točnim odgovorom. Zadaci koji imaju više točnih odgovora su posebno obilježeni.

Slika 5. Prikaz pitanja s više točnih odgovor

 Zadatke za popunjavanje (upis) rješavaš tako da u prazna polja upišeš svoj odgovor. Klikni mišom u prvo prazno polje i kreni s upisom odgovora.

Pazi na pravopisna pravila (veliko i malo slovo, znakove interpunkcije,...) 

Slika 6. Prikaz pitanja sa popunjavanjem - upisom odgovora

 

Uparivanje - trebaš točno upariti pojmove i/ili slike s lijeve i desne strane na način da pojmove na desnoj strani mišom "odvučeš" (drag and drop) na ispravnu poziciju.

Slika 7. Prikaz pitanja - uparivanje

Redoslijed - složi pojmove ispravnim redoslijedom povlačeći ih mišom na ispravnu poziciju. Npr. posloži točan redoslijed radnji sigurnog uključivanja u promet.

Slika 8. Prikaz pitanja - redoslijed

 

Grupiranje - zadane pojmove smjesti u odgovarajuću (točnu) grupu. Klikni mišom na ponuđeni pojam i odvuci ga i odgovarajuće polje.

Slika 9. Prikaz pitanja - grupiranje

Pitanja koja sadrže video (npr. simulacija prometne situacije) - pregledaj video i klikni na jedan ili više ponuđenih odgovora koje smatraš točnim.

Slika 10. Prikaz video pitanja

       

Pregled rezultata završene vježbe

Po završetku svake vježbe imaš mogućnost pregledati svoje rezultate, što si točno, a što netočno riješio/la. Ako nisi zadovoljan/a svojim rezultatom, jednostavno ponovno pokreni test.

Klikom miša na polje s pitanjem možeš otvoriti detaljan prikaz tvojeg odgovora na svako od pitanja u završenoj vježbi te vidjeti što si točno, a što krivo odgovorio/la.

Slika 11. Pregled rezultata vježbe

Slika 12. Pregled točnih/netočnih odgovora

 

Indeks za sortiranje: 0

Već šest godina zaredom na Prometnoj Učilici održava se državno natjecanje iz poznavanja prometnih propisa za sve učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Natjecanje se provodi tijekom mjeseca listopada i studenoga, a najbolji učenici, najbolje razredno odjeljenje i njihov voditelj te najbolje škole osvajaju vrijedne nagrade.

Pravila natjecanja, trenutni poredak, popis nagrada i sve druge važne informacije, pronaći ćeš pod linkom "Državno natjecanje" na glavnom meniju.

I ono što je jako važno za natjecanje, ovdje će se pojavljivati ispiti za natjecanje prema terminima iz pravila!

Slika 1. Glavni meni - Državno natjecanje

 

Indeks za sortiranje: 1

Zabavni sadržaji služe za zabavu, igru ali i za učenje.

 

Ovdje smo za tebe pripemili:

1) rasporede sati koje možeš preuzeti i isprintati

Slika 1. Raspored sati

2) zanimljive i šarene prometne bojanke

Slika 2. Bojanka

3) igru osmosmjerka

Pronađi riječi čija značenja su navedena u okviru. Kada pronađeš riječ, mišom povuci preko pronađenih slova. Riječi ne možeš preskakati, ali ih možeš tražiti u svim smjerovima (prema gore, dolje, ukoso s desna na lijevo, s lijeva na desno).

Slika 3. Osmosmjerka

4) igru pamćenja

Pronađi parove u što kraćem vremenu i sa što manje pokušaja. 

Slika 4. igra pamćenja

5) igru slagalica

Složi sliku što brže i sa što manje pokušaja. Riješi sve niove igre.

Slika 5. Igra slagalica

6) igru premetaljka

Klikom na sličicu do praznog polja pomičeš dijelove slike. Mjerimo ti vrijeme i broj pokušaja. Potrudi se biti među najboljima.

Slika 6. Igra premetaljka

Provježbaj malo svoje moždane vijuge, pokaži spretnost i znanje, budi najbolji/a na listi svih osnovnoškolacayes 

Indeks za sortiranje: 2

Jeste li znali?

Za vrijeme vožnje na cesti, vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu, a u suprotnom bit će kažnjeni novčanom kaznom.

RBA