O Prometnoj Učilici

Prometna Učilica, predstavljena još u prosincu 2007., je web aplikacija koja omogućava upoznavanje s prometnim propisima i pravilima te osnovama prometne kulture i poželjnog ponašanja u prometu.


Prometna Učilica za osnovnoškolce


Prilagođena je uzrastu djece od 1. do 8. razreda osnovne škole te obrađuje nekoliko tematskih cjelina – kretanje pješaka u prometu, vožnju bicikla u prometu, školske prometne jedinice, djecu i roditelje u prometu, opasnosti kretanja i igranja uz željezničku prugu, djeca u javnom prijevozu i školskim autobusima, štetnosti konzumacije droga i alkohola te upravljanje mopedima i motociklima; kako kroz poučne sadržaje, tako i kroz pitanja za provjeru znanja. Osim poučnih sadržaja i vježbi, učenici imaju i nekoliko igri i sadržaja zabavnog karaktera s temom prometnih propisa i ponašanje u prometu. 

Ciljevi projekta: 

 • kontinuirana edukacija djece od 1. do 8. razreda osnovnih škola u svrhu stjecanja odgovarajućeg prometnog znanja i prometne kulture te prihvaćanju temeljnih načela pravilnog ponašanja u prometu, 
 • povećanje sigurnosti prometa kod najugroženije skupine sudionika u prometu – djece, 
 • smanjenje broja stradalih u prometu. 

Osim primarne namjene, Prometna Učilica dostupna je i profesorima za prezentaciju i poduku, a kroz aplikacijska rješenja nudi mogućnost korištenja već postojeće baze pitanja. Isto tako, u svom je radu koriste i policijski službenici svih policijskih uprava te Ravnateljstva policije u organiziranju raznih preventivnih aktivnosti te pri organiziranju natjecanja iz poznavanja prometnih propisa u sklopu školskih, županijskih, državnih i drugih natjecanja.

Putem Prometne Učilice svake godine tijekom listopada i studenoga provodi se državno natjecanje osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa. 

Suradnici Prometne Učilice pripremaju i u suradnji sa djelatnicima MUP-a i osnovnim školama, provode radionice s učenicima svih uzrasta s ciljem njihove edukacije što sigurnijem sudjelovanju u prometu kao pješaka ili biciklista. 


Prometna Učilica za srednjoškolce i mlade vozače

Na temeljima uspješne suradnje s prethodno navedenim partnerima i ostvarenjima Prometne Učilice za osnovnoškolce, izradili smo novu web platformu namijenjenu za učenje, poučavanje i provjeru znanja sadržaja prometne kulture i prometnih propisa kod srednjoškolaca i mladih vozača.


Glavni ciljevi projekta:

 • kontinuirana edukacija srednjoškolaca u svrhu stjecanja odgovarajućeg prometnog znanja i prometne kulture te prihvaćanju temeljnih načela pravilnog ponašanja u prometu,
 • utjecaj na savjesno i odgovorno ponašanje mladih u prometu,
 • povećanje sigurnosti prometa kod ove skupine sudionika u prometu,
 • smanjenje broja stradalih u prometu. 

Specifični ciljevi projekta

Upoznati i upozoriti mlade sudionike u prometu na  „distrakcije u prometu“ koje najčešće uzrokuju prometne nesreće: 

 • prekomjerna brzina,
 • vožnja pod utjecajem alkohola i droga,
 • korištenje mobitela pri vožnji,
 • nekorištenje sigurnosnog pojasa,
 • umor i upravljanje automobilima,
 • mladenačko dokazivanje i precjenjivanje vlastitih mogućnosti,
 • ponašanje u automobilima tijekom vožnje,
 • koristeći se primjerima, a prikazujući ih na web stranicama i društvenim mrežama, kao i na radionicama s mladima.

Obzirom da djeca pa i mladi uče od starijih, oponašaju svoje roditelje u svemu, pa tako i u prometu, pozivamo i roditelje da uz Prometnu Učilicu ponove svoje znanje iz poznavanja prometnih propisa, ali i da im budu primjer odgovornog ponašanja u prometu.

Ovo je tek početak rada na sadržajima za srednjoškolce i mlade vozače. Projekt će se kontinuirano unaprjeđivati i razvijati se, a sve Vas pozivamo na potporu ili suradnju kako bismo zajedno utjecali na smanjenje broja stradalih u prometu.

Jeste li znali?

U posljednje vrijeme na prometnicama je zabilježena pojava takozvanih električnih bicikala. 
Pojam bicikla definiran je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama kao vozilo koje ima najmanje dva kotača i koje se pokreće isključivo snagom vozača. Kako se električni bicikli mogu uz ljudsku pokretati i snagom elektromotora, riječ je o mopedima, koje Zakon o sigurnosti prometa na cestama definira kao motorno vozilo s dva ili tri kotača čiji radni obujam benzinskog motora nije veći od 50 cm3 ili čija trajna snaga u slučaju elektromotora ne prelazi četiri kilovata i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 50 km na sat. 

Stoga svi vozači koji upravljaju električnim biciklima koji se pokreću isključivo snagom elektromotora, moraju imati važeću vozačku dozvolu AM kategorije, a vozila kojima upravljaju moraju biti registrirana i osigurana.