Zaveži pojas, ostani živ

11.10.2019.
0

Možda vam se čini da sigurnosni pojas ne čini razliku, pogotovo ako se vozite na stražnjem sjedalu, ali njegovo ne korištenje nije samo potencijalno skupo, već i smrtonosno.

Zamislite da se vozite u automobilu brzinom od 30 km/h. Ukoliko dođe do iznenadnog sudara, a vi sjedite u autu nevezani, sila koju ćete osjetiti biti će jednaka osjećaju kao da vas je netko pogodio masom od 5 tona. Sigurnosni pojas, osim što umanjuje silu koju ćete osjetiti udarcem, isto tako i raspoređuje silu udarca na najjače dijelove tijela – bokove i ramena.

Brzina od 30 km/h ujedno je i dovoljno niska da se većina zračnih jastuka neće aktivirati. Čak i ta brzina može za nevezanu osobu biti smrtonosna, dok vezana osoba najčešće neće imati nikakve ozbiljne posljedice. Isto tako, zračni jastuk ne ispunjava svoju funkciju ako se ne rabi sigurnosni pojas.

Nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje smatra se jednim od četiri ubojice u prometu. Nevezanje nije samo potencijalno smrtonosno za vas, nego i za vaše suputnike. Prilikom naglog kočenja, nevezana osoba može postati projektil i, osim svog života, ugroziti i živote svojih suputnika. Sigurnosni pojas je važan, jer upravo on može spasiti i tvoj život.

Komentari (Nema komentara)

Jeste li znali?

Tijekom 2016. godine u prometu je poginulo 6 maloljetnih osoba u dobi od 14 do17 godina te čak 41 mlada osoba (18 - 24 godine), od čega 29 mladih vozača.