Stavi kacigu, ostani živ

20.11.2019.
0

Vožnja bicikla, motocikla, motora ili električnog romobila, popularan je način kretanja u prometu. Brže je od hodanja, praktičnije od javnog prijevoza i sveukupno je iznimno funkcionalan način dolaska od točke A do točke B. Međutim, prilikom korištenja tih prijevoznih sredstava, zbog njihove velike brzine, iznimno je važna pravilna zaštita.

Kaciga je jedno od osnovnih metoda zaštite, pogotovo zato što štiti mozak, najvažniji organ u ljudskom tijelu. Ozljede glave najčešći su uzrok smrti vozača motora. Kada se motor (ili bicikl) nađe u sudaru, bilo s drugim vozilom ili nekim statičnim objektom, vozač često padne s vozila. Prilikom pada, ako glava udari u nešto (najčešće tlo), kretanje glave je zaustavljeno, ali se mozak nastavlja kretati i zbog toga udara u lubanju, prilikom čega dolazi do ozljeda. Te ozljede vrlo često mogu biti fatalne.

Kacige su dizajnirane na način da ublaže silu udarca i smanje rizik od fatalnih ozljeda glave. One funkcioniraju na nekoliko načina:

  • Smanjuju brzinu pokreta lubanje i mozga. Mekani materijal u kacigi apsorbira dio sile udarca, pa mozak ne udara u lubanju toliko velikom silom.
  • Širi silu udarca na veću površinu, kako udarac ne bi bio koncentriran u jednu točku na lubanji.
  • Osigurava mehaničku barijeru između glave i onog u što glava udara.

Isto tako, kacige pružaju zaštitu i od drugih potencijalnih opasnosti i neugodnosti time što štite glavu i oči od granja, kamenčića ili insekata. Sveukupno, kacige su važan element zaštite u prometu. Nemojte ih zanemariti.

Komentari (Nema komentara)

Jeste li znali?

U rujnu davne 1924. godine talijanski kralj je otvorio prvu dionicu autoceste na svijetu, između Milana i Varesea. 

No, sama ideja ceste s obilježjem autoceste nastala je u Njemačkoj. U Hrvatskoj je prva dionica autoceste otvorena na dionici Zagreb - Karlovac 29. prosinca 1972. godine.