Natjecanje srednjoškolaca u poznavanju prometnih propisa

8.11.17.

Dragi srednjoškolci i mladi vozači,

temljem iskustava i odlične prihvaćenosti državnog natjecanja u poznavanju prometnih propisa za učenike osnovnih škola od danas su za vas aktivni ispiti na kojima možete provjeriti svoje znanje iz prometnih propisa. Ispiti su aktivni do kraja 2017. godine i svojevrsni su pilot za provođenje državnog natjecanja koje namjeravamo organizirati tijekom sljedeće školske godine.

Natjecanje se provodi u sklopu preventivnog područja djelovanja Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa MUP-a „Promjena ponašanja sudionika u prometu“, segment „Edukacija u području sigurnosti prometa“, s ciljem poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenje broja stradavanja djece i mladih u prometu. 

Rješavanjem ispita testirat ćemo vaše znanje i utvrditi stupanj upoznatosti sa prometnim propisima, što ćemo iskazati u različitim poretcima i statistikama.  Pitanja u ispitima obuhvaćaju sljedeća područja:

1. prometni propisi
2. kretanje pješaka u prometu
3. vožnja bicikla u prometu
4. mopedi i motocikli
 

Ministarstvo unutarnjih poslova u ovom pilot natjecanju zadaje ukupno 8 ispita, od kojih se vrednuju samo 4 ispita s najboljim rezultatima.

Bodovi učenika predstavljaju prosjek bodova iz 4 najbolja ispita. Pojedini ispit može se pokrenuti samo jednom i to isključivo u terminu održavanja tog ispita. Nema ponavljanja ispita. Učenik može rješavati svaki od 8 ispita i tako popraviti svoj prosjek ili nadoknaditi propušteni ispit.

Ispit se sastoji od 15 pitanja. Za rješavanje ispita učenici na raspolaganju ukupno imaju 15 minuta (900 sekundi), a vrijeme se mjeri od pokretanja prvog pitanja. Pravo pristupa ispitu je iskorišteno čim je isti pokrenut, bez obzira na rezultat i ishod. 

Najuspješniji pojedinci, razredi i škole dobiti će diplome i priznanja. 

Jeste li znali?

Obilježeni pješački prijelaz je dio kolničke površine namijenjen za prelaženje pješaka preko kolnika.

Ako u prometu sudjeluješ kao biciklist, preko obilježenog pješačkog prijelaza moraš prijeći kao pješak, gurajući bicikl pored sebe, jer bicikl je vozilo.