Radionice u V. Osnovnoj školi u Varaždinu

30.10.17.

Toliko nam se svidio Varaždin - grad baroka, mladih ljudi, glazbe, cvijeća i bicikala, da smo se odlučili još malo vratiti u njega te posjetiti i varaždinsku V. osnovnu školu.

S učenicima petih, šestih, sedmih i osmih razreda razgovarali smo o prometnoj sigurnosti i pravilima važnim za kretanje pješaka i vožnju bicikala. Prometna znanja provjerili smo rješavajući vježbe i, kad smo vidjeli da dosta toga znaju, učenicima predložili da se uključe u natjecanju u poznavanju prometnih pravila. Vjerujemo da bi uz malo upornosti mogli osvojiti i kakvu nagradu nagodinu. 

I ove godine edukaciju učenika sigurnijem sudjelovanju u prometu, uz naše predavače, proveo je policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu PPRP Varaždin Davor Bezak.

Zahvaljujemo ravnatelju gosp. Mariu Šipek na dobrodošlici i prof. tehničkog gđi Ines Brckan na organizaciji radionica.

Jeste li znali?

Nogostup je posebno uređena prometna površina namijenjena za kretanje pješaka koja nije u razini s kolnikom ceste ili je od kolnika odvojena na drugi način.

Prvi nogostupi potječu od oko 1860. godine u SAD-u. U početku su često bili od drveta. Danas se rade od betona, kamena, asfalta, cigle i dr. Istraživanja su pokazala da nogostupi znatno smanjuju broj prometnih nesreća u odnosu na ceste bez nogostupa.

RBA