Radionice u V. Osnovnoj školi u Varaždinu

30.10.17.

Toliko nam se svidio Varaždin - grad baroka, mladih ljudi, glazbe, cvijeća i bicikala, da smo se odlučili još malo vratiti u njega te posjetiti i varaždinsku V. osnovnu školu.

S učenicima petih, šestih, sedmih i osmih razreda razgovarali smo o prometnoj sigurnosti i pravilima važnim za kretanje pješaka i vožnju bicikala. Prometna znanja provjerili smo rješavajući vježbe i, kad smo vidjeli da dosta toga znaju, učenicima predložili da se uključe u natjecanju u poznavanju prometnih pravila. Vjerujemo da bi uz malo upornosti mogli osvojiti i kakvu nagradu nagodinu. 

I ove godine edukaciju učenika sigurnijem sudjelovanju u prometu, uz naše predavače, proveo je policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu PPRP Varaždin Davor Bezak.

Zahvaljujemo ravnatelju gosp. Mariu Šipek na dobrodošlici i prof. tehničkog gđi Ines Brckan na organizaciji radionica.

Jeste li znali?

U posljednje vrijeme na prometnicama je zabilježena pojava takozvanih električnih bicikala. 
Pojam bicikla definiran je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama kao vozilo koje ima najmanje dva kotača i koje se pokreće isključivo snagom vozača. Kako se električni bicikli mogu uz ljudsku pokretati i snagom elektromotora, riječ je o mopedima, koje Zakon o sigurnosti prometa na cestama definira kao motorno vozilo s dva ili tri kotača čiji radni obujam benzinskog motora nije veći od 50 cm3 ili čija trajna snaga u slučaju elektromotora ne prelazi četiri kilovata i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 50 km na sat. 

Stoga svi vozači koji upravljaju električnim biciklima koji se pokreću isključivo snagom elektromotora, moraju imati važeću vozačku dozvolu AM kategorije, a vozila kojima upravljaju moraju biti registrirana i osigurana.

RBA